Orthodontistenpraktijd Deurne Logo

0493 32 14 44

Veelgestelde vragen

 

Bij ernstige pijnklachten die door de beugel veroorzaakt wordt hebben orthodontisten in de regio onderling een nooddienstenregeling afgesproken voor de weekenden en de vakantieperiodes. In het hoofdmenu vind u het kopje 'Weekenddienst' waar staat geschreven welke orthodontist waarneemt. Dan nog zal blijken dat veel klachten telefonisch kunnen worden opgelost. Is dat niet mogelijk, dan zal je de dienstdoende praktijk moeten bezoeken, nadat je daar een afspraak voor hebt gemaakt.

 

Hoe lang moet je een beugel dragen?

Het is onmogelijk om van tevoren precies aan te geven hoelang een orthodontische behandeling zal gaan duren. De duur en het resultaat van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van vele factoren, zoals groei, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en medewerking van de patiënt. Bovendien verschilt de biologische reactie van gebit, kaken en mondspieren op de beugelbehandeling sterk per patiënt. Ook tussentijds is het daarom meestal moeilijk om te voorspellen hoelang een behandeling nog zal gaan duren.

 

Doet een beugel pijn?

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in je mond zit. Hier raak je aan gewend. Soms kunnen je tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn. Dat gaat vanzelf weer over.

 

Kun je met een beugel alles eten?

Nee, met je beugel in kan je geen dropjes, toffees en andere plakkerige dingen eten. Ook kauwgom kun je beter niet nemen. De resten ervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af. Ook moet je voorzichtig zijn met draadjesvlees, cola of andere frisdrank.

 

Wat moet ik doen als mijn elastiekjes op zijn?

Je moet dan bij ons aan de balie een nieuw zakje elastiekjes komen halen. Je moet dus niet stoppen met het dragen van de elastiekjes! Probeer er tijdens een controle aan te denken of je nog genoeg elastiekjes hebt.

 

Krijg ik door mijn beugel vlekken op mijn tanden?

Nee. Dit is alleen de plaque op de rest van het oppervlak van je tanden. Dit kun je voorkomen door je tanden goed te poetsen.

 

Wat is Invisalign?

Invisalign is een orthodontische behandelmethode. Invisalign corrigeert je tanden met nagenoeg onzichtbare, transparante correctiegootjes, die speciaal voor jou op maat worden gemaakt. Om de 2 weken plaats je een nieuw correctiegootje, zodat je tanden zich naar hun juiste positie bewegen. 

 

Wat moet ik doen als er iets van mijn beugel kapot gaat?

Bij een ernstige pijnklacht die door de beugel wordt veroorzaakt hebben orthodontisten in de regio onderling een nooddienstenregeling afgesproken voor de weekenden en de vakantieperiodes. Je kunt dan contact opnemen met de praktijk. Het antwoordbandje geeft aan wie de dienstdoende behandelaar(ster) is, en op welk nummer hij/zij bereikbaar is. Dan nog zal blijken dat veel klachten telefonisch kunnen worden opgelost. Is dat niet mogelijk, dan zul je zijn/haar praktijk moeten bezoeken, nadat je daar een afspraak voor hebt gemaakt.

Omdat je je mond de hele dag gebruikt, kan het zijn dat er iets kapot gaat aan je beugel. Als dit door de week gebeurt, bel dan meteen even met de praktijk om een afspraak te maken voor een reparatie. Gaat er in het weekend of op vakantie iets kapot, dan staan hier een paar tips om simpele probleempjes op te lossen:

Plaatjes beugels

  • Je raakt een elastiekje kwijt: wees extra voorzichtig met je beugel bij het eten.
  • Een plaatje laat los van je tand: laat het plaatje zitten, of laat het plaatje voorzichtig verwijderen door één van je ouders.
  • Een stukje van de beugel steekt uit: bedek het met een stukje was of suikervrije kauwgum.
  • Het einde van de draad prikt in je wang: bedek het uiteinde met een stukje was of suikervrije kauwgum, of laat het uitstekende stukje voorzichtig door één van je ouders met een schaartje of nagelknippertje afknippen.
  • De draad schiet los uit het plaatje op je achterste kiezen: schuif de draad met een pincet terug in het gaatje, of als dit echt niet lukt, laat je één van je ouders de draad voorzichtig afknippen en uit je mond halen.

Losse beugels

  • Een stukje kunsthars breekt af: als het niet stoort, blijf je de beugel dragen. Zo nodig voorzichtig bijvijlen met een nagelvijltje.
  • Een draaddeel verbuigt of breekt: als het niet stoort, blijf je de beugel dragen, anders beugel uitlaten en zo snel mogelijk de praktijk contacteren.

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Ook na de behandeling staan je tanden en kiezen niet onwrikbaar in je kaken. Door verschillende invloeden kunnen ze toch weer scheef gaan staan. Dit komt niet vaak voor, maar is niet te voorkomen en ook niet te voorspellen. Daarom kan een specialist dan ook geen garantie voor de toekomst geven.