Orthodontistenpraktijd Deurne Logo

0493 32 14 44

Veelgestelde vragen

 

Wat moet je doen wanneer de beugel kapot gaat?

Klik hier voor EHBO (Eerste Hulp bij Orthodontie).

 

Hoe lang moet je een beugel dragen?

Het is onmogelijk om van tevoren precies aan te geven hoelang een orthodontische behandeling zal gaan duren. De duur en het resultaat van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van veel factoren, zoals groei, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en medewerking van de patiënt. Bovendien verschilt de biologische reactie van gebit, kaken en mondspieren op de beugelbehandeling sterk per patiënt. Ook tussentijds is het daarom meestal moeilijk om te voorspellen hoelang een behandeling nog zal gaan duren.

 

Doet een beugel pijn?

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in je mond zit. Daarna raak je eraan gewend, dan is het vreemde gevoel weg. Soms kunnen je tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn.

 

Kun je met een beugel alles eten?

Nee, met je beugel in kun je geen dropjes, toffees en andere plakkerige dingen eten. Een harde appel of wortel moet je in stukjes snijden. Ook kauwgom kun je beter niet nemen. De resten hiervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af. 

 

Moet ik naar de tandarts als ik een beugel heb?

Jazeker, de tandarts kijkt naar de gezondheid van je tanden en zeker met een beugel is dat belangrijk. Dus elk half jaar een controle bij de tandarts.

 

Wat moet ik doen als mijn elastiekjes op zijn?

Je kunt langskomen in de praktijk zonder daarvoor een afspraak te maken voor het ophalen van nieuwe elastieken. Ook kun je bellen naar de praktijk. Vraag tijdens je controle aan de assistente naar nieuwe elastieken.

 

Krijg ik door mijn beugel vlekken op mijn tanden?

Nee, alleen wanneer je je tanden niet goed poetst. Wanneer je mondhygiëne niet voldoende is, kunnen er door de restjes plaque die op de tand achterblijven ontkalkingen ontstaan. Dit zijn witte vlekken die niet meer vanzelf weggaan.

 

Wat is Invisalign?

Invisalign is een orthodontische behandelmethode. Invisalign corrigeert je tanden met nagenoeg onzichtbare, transparante correctie aligners, die speciaal voor jou op maat worden gemaakt. Om de 2 weken plaats je een nieuw aligners, zodat je tanden zich naar hun juiste positie bewegen. Meer informatie: www.invisalign.nl

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Ook na de behandeling staan je tanden en kiezen niet onwrikbaar in je kaken. Door verschillende invloeden kunnen ze toch weer scheef gaan staan. Dit komt niet vaak voor, maar is niet voorkomen en of te voorspellen. Daarom kan een specialist dan ook geen garantie voor de toekomst geven. Na de behandeling worden indien mogelijk spalken geplaatst en of een retentie beugel. Deze zorgen ervoor dat de tanden op hun plek blijven staan.